какво е хепатит

Един от всеки 12 човека по света е болен от хепатит В или С. Това е коварно заболяване, защото често може да протече без симптоми и човек да разбере за него прекалено късно.

Хепатитът е заболяване, което уврежда черния дроб. Най-често е вирусен, като се предава по различен начин в зависимост от вида хепатит. Уврежданията, които това заболяване може да причини, също зависят от вида хепатит и от това какви мерки взема човек за лечението си.

Най-често срещаните видове хепатит са три – хепатит А, хепатит В и хепатит С. Изключително важно е да се прави разлика между различните видове хепатит, защото те се предават и лекуват по различен начин.

Хепатит А – познат е още като “жълтеница” или “болест на мръсните ръце”. Предава се по орално- фекален път, протича остро и при всички случаи човек се излекува. Хепатит А винаги има симптоми – пожълтяване на склерите на очите, потъмняване на урината, завишени чернодробни ензими.

Хепатит В – предава се по кръвен и полов път. Ако човек се зарази с вируса на хепатит В, има няколко варианта: развиват се симптоми на остра инфекция (като при хепатит А) и със спазване на строга диета и режим човек оздравява. Понякога обаче хепатит В протича без симптоми или със симптоми на настинка, на които човек не обръща внимание. В този случай хепатит В хронифицира и може да нанесе сериозни увреждания на черния дроб. Тогава се налага лечение или проследяване на болестта според активността на вируса.

Хепатит С – предава се по кръвен път. Ако човек се зарази с вируса на хепатит С, понякога той протича остро и организмът успява да се справи сам с болестта. В повечето случаи обаче хепатит С става хроничен, а болният няма симптоми, докато увреждането на черния дроб не напредне твърде много.

Ако искате да научите повече за хепатита, посетете сайта и форума на сдружение ХепАктив.

 Къде да се изследвам?

Изследвания за хепатит В и хепатит С се правят във всяка лаборатория в страната. Цената за изследване на двата вида хепатит общо е около 30-35 лв. Изследванията показват дали някога сте се срещали с вируса – ако са положителни, трябва да отидете на консултация с гастроентеролог.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s