Всеки умира рано или късно, аз просто имам малко по-голям шанс да умра от чернодробна недостатъчност

10543083_10152520859640395_1454602410_n

Казвам се Косьо и съм на 34. Тези разкази обикновено започват с това как разбрах, че съм болен. Историята е далеч от драматична, просто дарявах кръв, и от резултатите, които проверих след седмица, разбрах, че съм болен от хепатит В. Иначе се чувствах пушка, и дори петъка, след като дарих кръв, се напих подобаващо.

Да си призная, след като разбрах, подходих доста прагматично към нещата. Майка ми е лекар и може би това помогна да не се паникьосвам много. Голямата ми тревога беше дали черният ми дроб е ОК. Имам татуировка, направена преди повече от 10 години и се притеснявах, че може тогава да съм се заразил. Иначе четох, четох адски много, и стигнах до заключението, че всеки умира рано или късно от нещо, аз просто вече знам, че имам малко по-голям шанс да умра от чернодробна недостатъчност. Фактът, че съм от докторско семейство ми помогна бързо да разбера за какво става въпрос и какво трябва да направя. Независимо, че майка ми от години не живее и не работи в България, тя поне успя да ме насочи от къде да започна.

От там, стъпките са ясни – изследвания на чернодробни ензими (при мен бяха около 10 пъти над нормата), биопсия (най-лекото ниво на фиброза), вирусна репликация (около 6 милиарда копия), протокол, вирусна репликация пак и лечение.

От изследванията си разбрах, че по-скоро съм болен от около година, което поне ме успокои, че не е от татуировката. Все пак трябваше да проведа няколко не много приятни разговора с бившата си приятелка. В интерес на истината, след тези разговори станах сигурен, че краят на тази връзка е бил правилен.

Болестта ме накара да си променя начина на живот. Разбира се, пиенето беше спряно веднага. Почнах да се храня по-внимателно, и вече гледам да се движа повече. Някак си започнах да осъзнавам кое е важно в живота ми. Звучи като клише, но откакто знам, че имам Хепатит В, гледам по-различно на целите, приятелствата и връзките си.

Има и много неща, които ме фрустрират. Понякога ме хваща яд, че съм позволил да се заразя. Тъпо ми е, че съм болен от болест, за която има ваксина. Но най-голямата ми фрустрация идва, когато трябва да лежа три дена в болница само за да ми вземат кръв. Това за мен е безумно харчене на време и ресурс. А да не говорим, че леглото, в което трябва да лежа, може да се даде на някой, който наистина има нужда. Другият голям парадокс за мен е цената на лечението. Други държави, които имат проблеми с финансирането на здравните си системи, използват генеричната версия на препарата, която струва около 50 долара, вместо 600+ лева. Разбирам здравеопазването ни да беше добре финансирано, но…

В заключение ще кажа това, което казвам на всички близки и познати. Проверете се за Хепатит В и се ваксинирайте.

8 comments

 1. balta__

  знаеш ли по какъв начин си се заразил?

  Харесвам

  • Косьо

   Най-вероятно по сексуален път. Бях в доста сериозна връзка и вече си ‘вярвахме’.. С други думи, от банална глупост…

   Харесвам

 2. М

  Здравей,
  по кои резултати съдиш, че си се заразил преди година?
  И аз, като теб, разбрах миналото лято при кръводаряване.

  Харесвам

  • hepactive

   Привет 🙂 Косьо ще отговори и сам, предполагам, но да се включа все пак. Моментът на заразяване може да се определи само приблизително – според степента и вида на увреждането на черния дроб, след вземане на биопсия.

   Харесвам

 3. М

  Благодаря за отговора. Значи ще знам повече от моята биопсия. Макар, че при предпоследното ми кръводаряване през 2010 всичко явно е било ОК, щом не са ме информирали. А и след 2010 имам 2 влизания в болница, едното от което е малка операцийка.

  Харесвам

  • Косьо

   Имах предвид че при даряване на кръв, сам трябва да си провериш резултатите (дават ти едно картонче с код и парола и се проверява на сайта на центъра по хематология). Поне на мен никой не ми се обади..

   А иначе за това от кога съм болен, всичко е приблизително.. Гледа се увреждането на черния дроб, вирусната репликация, какви антигени имаш в кръвта както и чернодробните ензими.

   Самият хепатит В атакува на приливи и отливи, т.е има моменти на много силна активност, следвани от затишия. При мен индикациите бяха че преживявам първи или втори такъв прилив, което приблизително означава че момента на заразяването е бил преди между 6 и 18 месеца….

   Харесвам

   • М

    Ако не се лъжа от 4-5г. насам са длъжни да информират личния лекар на кръводарителя, ако кръвта е заразена. Преди това наистина не са били длъжни да информират.

    Харесвам

 4. hepactive

  @M – не разчитай на това. Твърде много примери има, в които е трябвало да се случи, но не е. Ето само един от тях: https://hepatitistory.com/2014/07/23/erma/

  Харесвам

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

<span>%d</span> блогъра харесват това: